Streaming av musik är något som är väldigt populärt och tekniken har utvecklats mycket under årens lopp. Till en början under internets tidiga år, i slutet av 1990-talet, gick det inte så snabbt att surfa som idag. Det berodde bland annat på att på den tiden var bredband inte så vanligt och datamängden som kunde skickas per sekund inte var så stor.
Därför var det mycket vanligare på den tiden att man laddade ner sin musik istället, ofta med MP3-filer. Många laddade även ner filerna , utan att de betalade ett enda öre för musiken. Det var åtminstone något som var vanligt bland yngre på den tiden och lagen hängde inte riktigt med den tekniska utvecklingen. Det var alltså inte alltid nödvändigtvis olagligt att ladda hem filer, på grund av olika tekniska lösningar som utnyttjade luckor i lagen (som så kallade peer to peer – nätverk ). På det viset kunde sidor som till exempel Pirate Bay syssla med fildelning utan att det var olagligt. Men lagen hann ikapp till slut.
Tekniken började också bli bättre och streaming blev mer och mer vanligt som alternativ till att ladda hem musiken. En fördel med att ladda hem musik är – förutom att kvaliteten inte kan sjunka eller att låtar inte kan behöva buffra – att man med nedladdade filer alltid har samma sak tillgänglig. Men om man behöver internet för att strömma musiken så behöver man tillgång till ett nät. Antingen ett 3G – nät eller ett 4G – nät. Det ännu äldre GSM – nätet (som kan sägas vara 2G eftersom GSM var andra generationens mobilnät) var inte tillräckligt kapabelt för att man skulle kunna strömma musik. Med 3G blev det möjligt. Samtidigt började Youtube bli mer och mer vanligt under mitten och slutet av 2000-talets första årtionde. Men det byggde på streamade rörliga bilder och behövde därför större datamängder.
Mot slutet av 2000-talet började en streamingtjänst för musik bli större och mer populär än andra och slå igenom som marknadsledande. Och den råkade faktiskt även vara svensk. Det var nämligen Spotify. Spotify har för övrigt nyligen stämt Apple Music.
Spotify har växt och växt under runt tio år nu tack vare lån eller riskkapital.
Tjänsten Spotify finns numera i ett antal länder. Expansion och marknadsandelar har varit viktigare än kortsiktig vinst för det svenska unicorn – företaget, som har flyttat huvudkontoret utomlands för att få åtnjuta lägre skatter. Spotify har även kontor i till exempel New York.
Andra konkurrenter finns dock men ingen har riktigt lyckats utmana. En utmanare som många nog trodde skulle kunna ta några marknadsandelar av Spotify var Tidal, en musiktjänst som skulle låta musiker få tillbaka en större andel av vinsten än vad Spotify ger tillbaka till artisterna.